Brukar du återvinna eller ge gamla grejer en ny chans istället för att köpa nytt? Bra jobbat i så fall! I Sverige blev det förbjudet att deponera brännbart avfall år 2002, vilket ledde till att vi idag inte har några avfallstippar. Men det betyder inte att vi använder färre prylar och gör av med mindre energi. Snarare har våra konsumtionsvanor skruvats upp några hack de senaste tjugo åren. Men vart tar då avfallet vägen?
Avfallstrappan
En del avfall används för att tända lampor eller värma vardagsrum när det är höstrusk.
Egentligen är avfall som inte finns det bästa, men det är svårt att få bort det helt och hållet. Mindre avfall kan vi alla bidra med genom att vara sparsamma med resurser. Att återanvända avfall som ändå bildats är också bra. Det kan man göra genom att panta flaskor eller skänka bort gamla saker så att de får nytt liv hos någon annan. När det inte är möjligt, är det bäst att återvinna avfallet. Det gör många av oss när vi lämnar tidningar till återvinningen eller komposterar för att få ny, fin jord till trädgården. Om det inte går att återvinna, kan man energiåtervinna avfallet för att få el och fjärrvärme. Det är smart. Och det gör vi på Skövde Energi.
Så här går det till
När vi energiåtervinner avfall vill vi helst inte ha för mycket plast eftersom många av de plaster som finns är gjorda av fossila råvaror som olja. Det är svårt eftersom plast fortfarande är ett vanligt material i till exempel förpackningar.
När avfallet är sorterat, hettar vi upp det till närmare 1 000 grader i en värmepanna. Det mesta kommer från verksamheter och hushåll i Skaraborgsområdet.
Det brinnande avfallet värmer sedan upp vattnet som finns i värmepannan. Då bildas vattenånga som driver en turbin kopplad till en generator som i sin tur alstrar el. Cirka tio procent av ångan blir till el och resten blir fjärrvärme.
Kvar blir bottenaska. Askan innehåller metaller som sorteras ut och återvinns. Askan som finns kvar kan sedan användas som täckningsmaterial, till exempel för att täcka över gamla soptippar.
Varje år energiåtervinner vi cirka 60 000 ton avfall i vår anläggning. Genom det bidrar Skövde Energi till att avgifta samhället och mer hållbar energi. Det minskar också koldioxidutsläppen eftersom vår el och fjärrvärme ersätter sämre energialternativ. Under 2019 minskade vi utsläppen av koldioxid med 116000 ton. Det är lika mycket om alla i Skövde avstod från att köra bil under 1,5 år. Bra, eller hur?